ABD Temsilciler Meclisi TikTok’u potansiyel olarak yasaklamak için oy kullandı
ABD Temsilciler Meclisi, Çinli ByteDance şirketine ait popüler kısa video uygulaması TikTok’un ülke çapında yasaklanmasına yol açabilecek bir tasarıyı onayladı. Çarşamba günü kabul edilen tasarı, ByteDance’a TikTok’un ABD’deki faaliyetlerini elden çıkarması ya da ülke genelinde yasaklanması için altı aylık bir süre tanıyor.
Bu yasama hamlesi, ABD’li yetkililerin Çin hükümetinin TikTok üzerindeki potansiyel etkisi ve bunun ulusal güvenlik için oluşturabileceği riskler konusunda artan endişelerinin ortasında geldi. Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines de dahil olmak üzere istihbarat yetkilileri, Çin’in TikTok’u ABD seçimlerini etkilemek için kullanabileceğine dair endişelerini dile getirdiler.
Tasarı iki partinin de desteğini alarak 352-65 oyla kabul edildi. Tasarı Cumhuriyetçi Mike Gallagher ve Demokrat Raja Krishnamoorthi ile birlikte diğer milletvekilleri tarafından 5 Mart’ta sunulmuştu. İki partili desteğe rağmen, aralarında Temsilciler Meclisi Demokrat Temsilcisi Kathleen Clark ve böylesine önemli bir oylama öncesinde ulusal güvenlik kaygılarının kamuoyuna açıklanması çağrısında bulunan Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez’in de bulunduğu bazı Demokratlar tasarıya karşı oy kullandı.
Senato tasarıyı mevcut haliyle onaylar ve Başkan Joe Biden tarafından kanun olarak imzalanırsa, TikTok’un ABD’deki varlıklarını satmak için altı ay süresi olacak. Yasağın uygulanması, Apple (NASDAQ:AAPL) ve Alphabet (NASDAQ:GOOGL)’in Google (NASDAQ:GOOGL) tarafından işletilenler gibi uygulama mağazalarının TikTok’u indirmeye sunmasını ve ByteDance kontrolündeki uygulamalar için web barındırma hizmetlerini yasaklamayı içerecektir.
Tasarının Senato’daki geleceği belirsizliğini korurken, bazı senatörler yabancılara ait uygulamaları düzenlemek için farklı bir yaklaşımı tercih ediyor. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato’nun mevzuatı inceleyeceğini belirtirken, Senato Ticaret Komitesi Başkanı Maria Cantwell yasal zorluklara dayanabilecek ayrı bir mevzuat düşünüyor.
Küresel olarak TikTok, benzer güvenlik endişeleri nedeniyle Hindistan ve Nepal de dahil olmak üzere diğer ülkelerde yasaklarla karşılaştı. Uygulama ayrıca ABD, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde federal hükümet cihazlarında da yasaklandı.
Senato’daki tartışmalar devam ederken, TikTok’un ABD’deki geleceği, uygulamanın en büyük pazarlarından birindeki kaderini belirleyecek sonraki adımlarla birlikte dengede duruyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.