İlber Ortaylı’dan tuzlu çay tepkisi: Amerika’dan öğrenecek hiçbir şeyimiz yok
ABD’deki Bryn Mawr Üniversitesi’nde kimya profesörü olan Michelle Francl, ‘Demlenmiş Çayın Kimyası’ kitabının tanıtımı için yaptığı basın bültenlerinde, ‘mükemmel demleme’ için çaya tuz eklenmesini önerdi.
Francl’ın açıklaması çay tüketimiyle ünlü İngiltere’de en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Tartışmaya Amerika ve İngiltere’nin diplomatik temsilcilikleri de katıldı.
İLBER ORTAYLI: AMERİKANLAR ÇAYI BİLMİYOR, KAHVEYİ BİLMİYOR
Tartışmayı değerlendiren tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Amerikalıların çay ve kahveyi bilmediğini belirterek, “Biz Amerika’dan çay içmeyi öğrenmeyeceğiz. Amerikalılar çay, kahve bilmiyor. Fark etmez. kimya profesörüdürler. Çay keyif veren bir yiyecektir. Ben de çok severim ve şeker bile eklemeden içerim. Tuzlu çay.” “Uzun zamandır yapanlar var. Ama şekerli çay kadar zararlı. Çay işini İngilizler biliyor. İngilizlerle çay konusunu en son konuşacak kişiler Amerikalılardır” dedi.