İş

Kooperatif kadınların ekmek kapısı oldu

Şırnak’ta kooperatif kuran kadınlar, atıl durumdaki binada yaptıkları üretimle gelir elde etti.

9 kadın Şırnak’ta bir merkeze gelerek “Şırnak Kadın Elleri Üretim ve İş Kooperatifi” kurdu. Şu anda 30 kadının çalıştığı kooperatifte, kentte yetişen eserler işlenip, makinelerde hijyenik ortamda paketleniyor ve kendi markasıyla piyasaya sunuluyor. 30 kadının çalıştığı kooperatif kapsamında bölgede üretilen tarım ürünleri işlenerek katma değer sağlanıyor. Hijyenik ortamda hazırlanan erişte, pekmez, sumak, reçel çeşitleri ve turşular paketlenmektedir. Barkod sistemine uygun olarak hazırlanan eserlerin kendi markası altında pazarlamasına da başlanmıştır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle 9 kadın imalatçının öncülüğünde “Şırnak Kadın Eli Üretim ve İş Kooperatifi” kuruldu. 30 üyeli kooperatif ile ürün yelpazesini genişleten kadınlar, satış ofislerinde ayva, nar ve elma reçellerinin yanı sıra kuruyemiş, erişte ve mantı ve çeşitli hediyelik eşyalar da sunuyor.

Şırnak Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Ayşe Ayter, “Şırnak’ın en büyük eksikliklerinden biri kadın kooperatifinin olmaması, önce üretim yerimizi düzenledik. Daha sonra satış ofisimizi oluşturduk ve yapacağımız işleri belirledik. Hedefimiz bölgede çalışan kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarına yardımcı olmak” diye konuştu.“Bir yıl adına çok güzel şeyler yaptık. Üretim yerimizde turşudan reçele, kurutmadan erişteye, tarhanaya kadar her şeyi yapıyoruz” dedi.

“Hedefimiz 300 kadına ulaşmak”

30 kadınla çalıştıklarını ifade eden Ayter, “Onların ürettiklerini satış ofisimizde satıyoruz. Arkadaşlarımız ürettikleri işleri kavanozda görünce inanılmaz keyif alıyorlar. Amacımız 300 kadına ulaşmak, biz de bunu yapmak istiyoruz. Bunu köy ve beldelerimize yaymak istiyoruz.Her köy ve kasabada bir üretim atölyesi kurmak istiyoruz.Üretime katkı sağlamak istiyoruz.İstihdam bulup yaratacağız. Kendi markamızı yaratmak en büyük hayalimiz. Unuttuğumuz eserleri gün yüzüne çıkarmak için. Bu çalışmaların hem coğrafi işaretini hem de patentini almak” dedi.

Kooperatifte üretim yapan Pelin Kayaş, “Üniversite mezunuyum. Şırnak’ta iş imkanı olmadığı için kooperatifte çalışıp bir şekilde para topluyorum. Ürettiğimiz yerli işleri burada yapmayı öğreniyorum. . Bu durumda kooperatifin bana maddi ve manevi katkısı oldu.”

Kooperatifte üretim yapan Meryem Güngen, “Kadın kooperatifini açtığımızda çok güzel şeyler başaracağımıza inanarak açtık. Birçok kadına ve insana yardım edeceğimizi biliyorduk. Kadın kooperatifimiz çok güzel ilerliyor. Kadınlarımız keyifle geliyor. Hem üretiyoruz hem de satıyoruz. İnsanlara destek oluyoruz. “Hanımlarımız evlerinde yaptıkları işleri getiriyorlar. Yaptıkları işleri satış noktalarımızda satıyoruz” dedi. – ŞIRNAK

habersavur.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu